ADV: Imunoglobulina – de ce este atât de importantă?

Imunoglobulinele (anticorpi) sunt proteine de importanță vitală. care circulă în sânge și îndeplinesc o mare varietate de sarcini. Ele influențează semnificativ echilibrul sistemului imunitar.

Tipul de anticorp predominant în sângele uman este imunoglobulina G (IgG). Cele mai importante sarcini sunt neutralizarea și eliminarea virusurilor și bacteriilor care intră în organism, a produselor metabolizate bacteriene (toxine) și a substanțelor care se formează în timpul inflamației în organism sau când celulele sunt distruse.

Imunoglobuline sunt administrate  cu scopul de a asigura protecţia pe un o anumită durată de timp sau ca să reducă severitatea manifestărilor diferitelor boli. De asemenea, imunoglobulinele sunt folosite pentru a proteja fătul în timpul sarcinii dacă mama are Rh negativ, dar şi ca să diminueze capacitatea sistemului imun de a ataca ţesuturile organismului în unele cazuri de boli autoimune. Totodată, imunoglobulina ajută pacienţii cu boli care afectează sinteza propriilor anticorpi sau care iau tratament pentru diferite tipuri de cancer și leucemie. Este, de asemenea, folosită în tratamentul pentru anumite forme de cancer care blochează sinteza de anticorpi, explică medicul Adrian Streinu Cercel.

Un deficit de anticorpi este întotdeauna o manifestare a maturării sau funcției perturbate a limfocitelor din sânge. Celulele reacționează inadecvat, dacă este deloc, la agenți patogeni invadatori, iar sistemul imunitar este incapabil să mențină o concentrație normală de anticorpi în sânge.

Care este situația actuală a imunoglobulinei în România?

Am tot citit o mulțime de articole legate de acest subiect. De la articole de pe Hotnews, România Liberă, Adevărul am întânit tot felul de argumente, de situații alarmante sau de atacuri. Am mai găsit o informare pe site-ul Ministerului Sănătății cu câteva detalii legate de aprovizionarea unităților sanitare cu imunoglobulină, dar era datată din 2018.

Unul din articolele despre imunoglobulină în care am găsit mai multe informații și comentarii a fost pe blogul lui Florin Hozoc.

„Mai grav este că și dacă nu se arunca, plasma umană colectată de centrele de transfuzii din România nu putea fi utilizată pentru producerea de imunoglobulină, sau alte medicamente derivate din plasmă, pentru că nici unul dintre aceste centre nu este autorizat conform reglementărilor europene.”

Dintr-un alt articol de pe același blog aflăm că: „Astăzi, pacienții români dependenți de imunoglobulină primesc tratamente subdozate pentru că de peste 30 ani statul nu este în stare să modernizeze sistemul de transfuzii, astfel încât să poată colecta plasma umană din care se produc imunoglobulina și alte medicamente din plasmă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.