Câteva indicații de securitate privind Zoom

probleme securitate zoom

Da, a venit virusul Corona sau COVID-19, spuneți-i cum vreți voi și ne-a mutat pe toți în casă. Multe domenii de activitate și-au muitat cuibul pe Google Hangouts, Skype, soluții proprii web, daaaaaaaaar… cel mai mediatizat tool în momentul de față ar fi Zoom.

Folosesc Zoom persoane care sunt nevoite ba în scop de afaceri, cursuri, chestii semispirituale, până la cursuri școlare sau meditații. Ba chiar zilele trecute tot vorbeam cu prieteni de ai mei, care îmi spuneau ca ai lor copii fac meditațiile sau anumite cursuri folosind acest canal de comunicare. Eh, dar cum orice vis frumos nu durează mult, evident, că au apărut mari carențe de securitate, ajungându-se la măsuri drastice precum Space X să baneze total Zoom în cadrul companiei.

De ce folosește lumea atât de mult Zoom?

În principiu, nu știu… Eu de fel sunt mai conservator atunci când vine vorba de softuri sau alte chestii cu care lucrez în general. Probabil, odată cu înaintarea în vârstă voi fi bătrânelul acela, care va spune că totul a fost mai frumos pe vremea lui. Adică eu tot pe Skype voi rămâne o bucată de vreme. Voi folosi în caz de nevoie Zoom? Probabil.

Dar voi enumera câteva elemente pentru care lumea a făcut trecerea aceasta nouă:

  • Filtre – da, ați citit bine… filtre! Zoom vine cu o suită de filtre, numai bune daca ești un vlogger și ești invitatul de la distanță în ceva emisiune tv;
  • Utilizatorii au remarcat o funcționalitate mai bună;
  • Calitate audio-video superioară;
  • Posibilitatea înregistrării meetingului;
  • Instinctul de turmă (la care am aderat și eu în anumite situații) și curiozitatea;

Și care ar fi aceste „măsuri sporite”?

Sincer să fiu, nu am fost pățit în niciuna din situațiile astea, dar din ce m-am documentat ar fi vorba despre faptul că meetingurile deschise au mai nou parte de tot felul de indivizi care intră și trimit tot felul de linkuri (da, și porno!). Însă, cel mai mult m-am îngrijorat citind despre vulnerabilitățile iOS, prin care se putea shareui content total aiurea pe conturile de Facebook ale utilizatorilor. Și mai grav, am citit despre posibilitatea accesării credențialelor din Windows fiind folosită o altă vulnerabilitate a Zoom.

Asa că:

setari securitate Zoom

-În primul rând, setați-vă conturile cu parole puternice;

-Setați parole pentru meetinguri;

-Blocați funcția de screen sharing, lasată fiind doar la dispoziția celui care are de făcut prezentarea;

-Inchideți meetingul odată ce toată lumea „e la bord”. Chiar n-ar mai fi nevoie de cineva în plus, nu?

Orice software de acest gen poate avea o prolemă. Sunt absolut convins că nici Skype și nici Hangouts nu sunt 100% sigure. Și din ce mai citesc pe Twitter, cei de la Zoom chiar fac tot posibilul să rezolve aceste probleme lucrând la cod/servere, dar și prin funcționalități noi.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.