Spaima de absolvenții de facultăți particulare este un mare bullshit promovat de ăia slabi de înger

Un tip care mai scrie la Hotnews scrie pe Facebook cum că în conducerea TAROM sunt au fost numiți absolvenți de particulare și că, vai Doamne, așa se deprofesionealizează România.

Deși, un anumit colaborator Hotnews are dreptate la treaba cu TAROM-ul, pentru că acei oameni nu au nicio legatură cu domeniul respectiv, observați, vă rog, retorica cum că dacă termini o facultate privată, ești absolut necalificat pentru un domeniu. Și, evident, un mare bullshit cum că migreaza creierele din cauza politicilor facultăților private. Ce mai uită, domnul colaborat al Hotnews, este de cei care s-au perindat prin administrație și mai nou prin partidul măcinat de referendumuri, posesori de diplome pe la Sorbona, Oxford, École normale supérieure etc. și care au făcut pentru societatea romanească la fel de mult ca ce am facut eu pentru Zergii din Starcraft.

1. Într-adevăr, există o inflație de facultăți private sau „fabrici de diplome” și o grămadă de absolvenți care nu au nici cea mai mică noțiune de teorie/practică pe specializarea pe care au abordat-o în anii de studenție. Cum de altfel există absolvenți ai universităților de stat și super power europene de elită, care sunt praf și pulbere. Această inflație este cauzată și de numărul de joburi, care necesită o diploma în cel mai bizar mod, locuri de muncă care implică atribuții pe care le poate îndeplini fără probleme și un individ lipsit de o diplomă de facultate, dar care au fost reglementate, astfel încât să trebuiască să duci fițuica aia la angajator. De altfel, statistic vorbind, cu date de la ITM și ejobs, într-o proporție covârșitoare, absolvenții „fabricilor de diplome” obțin acele joburi simple, care nu afectează în mod important viața nimănui, chestii care implică procesări de date, facturare, posturi de agenți de vânzări etc. Și de obicei în orașele natale. NU APLICĂ PENTRU JOBURI ÎN CONDUCEREA TAROM!
2. Unele specializari de la Spiru Haret și Hyperion nu că sunt mai bine văzute și mai pregătite decât cele de la stat, chiar sunt cu mult peste cele de la stat, fie că vorbim de profesori mai buni sau condiții de studiu. Dovadă și faptul că o companie atunci când angajează pe cineva, pe lângă interviul de toate zilele, mai dă și un test de aptitudini canditaților. Astfel, pe la companii precum HP, Oracle, Adobe, Microsoft, Bitdefender, Avira etc. avem și absolvenți de Spiru Haret, Hyperion și alte facultăți private. Ba mai mult, unii dintre aceștia ajung șefi/manageri de echipe și sunt foarte apreciați pentru munca lor.
3. Multe fabrici de diplome se află și la facultăți de stat, vezi ASE-ul. (link: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17948867-rechizitoriu-fabrica-diplome-ase-profesor-fortat-faca-lucrarile-studentilor-pentru-umfla-norma-masteranzi-student-care-publica-spaga-articole-cercetare-reviste-academice.htm)
4. Punem pe un pedestal pe cineva care a terminat, să zicem, Universitatea din București, are masterat și doctorat acolo și nu stie că nu se pun doi de „i” în propoziția „nu fi prost!”? Punem pe un pedestal un absolvent de „Carol Davila”, care dă un diagnostic prost sau leșină când vede o perfuzie (și chiar sunt cazuri trăite de mine personal)?
5. Unii dintre cei care ajung la acele facultăți europene nu au note bune în liceu, au bani de la mami și tati și cam atât. Au IQ-ul mai mic decat numărul de la pantof, iar meritele lor sunt doar faptul că au niște tunsori scumpe și că posedă un jerseu de la Max Mara.
6. Migrația de creiere e un un subiect foarte mistic de la un timp, pentru că o parte din media implică faptul că toți cei care pleacă la universitățile mari/firmele mari și care au avut mega rezultate pe plan academic, pleacă dezamăgiți de sistemul educațional de la noi. Nu, ei pleacă pentru că își cunosc valoarea, pentru că vor mulți bani (pe care-i merită cu prisosință), pentru că vor să evolueze și apoi, da, pentru că sunt dezamagiți de sistemul educațional românesc, de cel politic, de cel bugetar, dar și de presa de la noi, care are prostul obicei de a deforma realitatea și de a prezenta date false.
7. Reiau ideea mesianică cum că absolvenții de mari facultăți europene vor salva acest popor sălbatic, a cărui sevă este suptă de absolvenții de particulare. Fals! Au venit absolvenții ăia șmecheri înapoi în România, cei mai mulți vorbesc din cărți, dar nu sunt în stare să propună o măsură coerentă pentru țară, iar mulți dintre ei s-au apucat de ciordit pe vechiul sistem politic de la noi.

Concluzie: ăia din conducerea TAROM nu au ce căuta acolo pentru că nu sunt calificați din punct de vedere al experienței, nu pentru că au diplome de la facultăți private. Lumea e speriată cum că vine unul de la Spiru și îi ia locul de muncă. Nu, angajatorul vrea pe cineva pregatit și bun pe acel post, PENTRU CĂ OFERA UN SALARIU + BENEFICII ACELUI ANGAJAT! Dacă la un interviu cineva de la Spiru iți ia fața, în 87.329481948% din cazuri, asta se întâmplă pentru că ești prost pregătit și cam atât.

P.S. Să-i spună careva, rog mult, lui Zuckerberg  s[ lase Facebookul unuia care a absolvit Sorbona, pentru că Mark nu a terminat facultatea și deprofesionalizează instituția. Asa zice un jurnalist de la Hotnews. Huoooo Zuckerberg, n-ai tu o facultate, bă sărmanule!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.