Dispute pe nume de domeniu .ro și cum înregistrezi un domeniu care conține un nume de marcă

Sal cf all?

Scriu acest articol, pentru că m-am lovit din Aprilie până acum de o muuuuulțime de cazuri de „Dan, ce fac cu domeniul, pentru că nu mai există firma?”, „am un domeniu, dar nu mai știu adresa de e-mail”, „trebuie sa recuperez domeniul ăla de care vorbeam acum doi ani!!”, „am un iubit care nu prea iese în oraș și nu mă lasă nici pe mine să ies cu prietenii mei, pentru că e supărăcios…”, „iubita mea crede că prietenii mei sunt ratați, dar nu se uită în oglindă…”. Da, cam acestea au fost în ultimile luni marile provocări în materie de dezvoltare de soft, e-commerce și… domenii .ro.

Domeniile de site sunt super importante, indiferent de extensie, deoarece ele pot reprezenta fie brandul și imaginea unui companii, brand personal, o fereastră a unei instituții publice cu userii, un portal etc. În general, e ca o carte de vizită, dar una pe care oamenii chiar o păstrează.

Mai jos voi scrie o listă de probleme/ipoteze care pot apărea legate de domeniile .ro în perioada imediat următoare:

  1. Nu mai am acces la domeniu, nu mai am adresa de e-mail, sunt sigur pe lume și mă uit la „Friends” pentru a 3-a oara.
   Rezolvare: Scanezi buletinul/CUIul firmei, intri pe site la ROTLD aici, urmărești pașii, iar în câteva ore vei deveni fericitul posesor al unor noi credențiale de autentificare pentru domeniul respectiv.

 

  1. Firma nu se mai numește Cutare SRL/ a fost făcută o diviziune/cesiune a firmei ori domeniul a fost vândut către o altă entitate.
   Rezolvare: Iei acel act/certificat constator/whatever hârtie care poate atesta una din acțiunile de mai sus, trimiți către ROTLD, iar problema va fi rezolvată. Un caz concret: Acum două luni m-a sunat un client, cum că știe că domeniul lui va expira în luna Iunie, numai că firma lui nu se mai numește Cutare SRL, ci Altfel SRL. Așa că i-am spus să ceară de la Registrul Comerțului un act care să ateste acest lucru. Ulterior am trimis către ROTLD acel act, copie după CUIul nou și o copie după buletinul administratorului. Datele noi au fost trimise în câteva ore.

 

 1. Vreau să recuperez un domeniu care va expira.
  Rezolvare: Bravo! Join the club! Și eu am programat câteva crawlere, să mă anunțe când se vor elibera câteva domenii .ro, iar pe unele deja le-am cumpărat. Și sunt sigur că nu sunt singurul care a făcut asta. Nu, nu le-am luat să mă îmbogățesc, le-am luat pentru diverși clienți sau pentru mine personal. Aștepți termenul de expirare al domeniului, îl lași 30 de zile să stea în sandbox, apoi îl cumperi.

 

Mă bate gândul să cumpăr un domeniu cu numele unei mărci în el? Cum să procedez?

Dacă nu ai cadrul legal pentru a face așa ceva, mai bine ai cumpăra un tir cu pufuleți. Voi începe această pledoarie prin a posta conflictele pe nume de domeniu .ro de la World Intellectual Property Organization, din Geneva și apoi voi dezolva câteva păreri și sfaturi în acest sens.

Dispute pe anul 2017

Dispute pe anul 2018

Screen shoturi facute de pe siteul: http://www.wipo.int/amc/en/domains/casesx

Păreri și sfaturi: În 99.34% din cazurile prezentate mai sus, cei care au avut câștig de cauză în acele dispute, au fost deținătorii brandurilor sau companiile care gestionează brandul respectiv. Sfatul meu este să nu înregistrați domenii cu nume de mărci înregistrate, dacă nu aveți un cadru legal pentru acest lucru. Mai jos voi scrie despre lucruri trăite pe pielea mea, dar care s-ar putea să vă ajute într-un demers de acest fel.

Situația A: Nu, nu, nu și nu înregistra acel domeniu!

Lucram cu cei de la ggf.ro, care era ditai magazinul online ce vindea haine în sistem outlet, plus încă vreo 10 magazine offline în orașe precum București, Timișoara, Iași, Cluj, Oradea, Brașov și nu numai. Ei vindeau branduri cunoscute și mai sus ca preț precum Armani, Gucci, Max Mara, Liu Jo. Într-o zi știu că au primit un mail oficial de la Max Mara, în care le cereau să scoată numele de Max Mara de pe site (atenție! nu produsele!) și nu cumva să creeze vreun site cu nume de domeniu care să conțină numele Max Mara sau ceva asociat acestui nume. De adăugat ar fi faptul că pe lângă aspectele specificate mai sus, cei de la Max Mara tăiau etichetele produselor livrate către cei care vindeau în sistem outlet.

Situația B: poți înregistra acel domeniu dacă…

Ai ceva act semnat cu cei care gestionează brandul. Și voi veni cu un nou exemplu concret, pățit de mine. Impreună cu o firmă din Italia, care a făcut un SRL în România, am făcut ceva siteuri care se ocupau cu comercializarea unor echipamente de încălzire, cazane biomasă, dar și centrale termice de la Edilkamin. Cei de acolo având un contract bine pus la punct, în care era specificat concret faptul că pot achiziționa un nume de domeniu, care să conțină marca lor și de pe care pot comercializa online produsele lor, au cumpărat acel domeniu și nu au avut nicio problemă în sensul menționat anterior.

Așa că… Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.