În primul rând, să nu stau eu ca un flămând să caut erori și tot felul de linii de cod care nu mai sunt folosite de pe vremea lui dial-up.
Versiunea de PHP poate fi verificată folosind într-un fișier php local următorul cod:
<?php echo 'Current PHP version: ' . phpversion(); ?>
Mă rog, exceptând latura asta personală pe care mi-am insușit-o, sunt multiple motivele pentru care ar trebui făcută migrarea către PHP 7 (să zicem). Dar două sunt motive super duper importante, pe care le consider absolut vitale, fie că vorbim de un site de prezentare cu ceva funcții dinamice sau că vorbim de un shop online ori o platformă complexă cu diverse funcționalități:
- securitatea siteului – o grămadă de vulnerabilități au fost patchuite în noile versiuni, ba mai mult, versiunile 5.4 și 5.5, nu au mai fost patchuite din 2015, respectiv 2016;
- viteza – versiunea 7 aduce noi funcționalități, iar timpul de încărcare al scripturilor este simțitor mai mic;
Unii chiar mai folosesc metode de lucru aproape exclusiv PHP sub 5.6. Și mai crapă…
Chiar zilele trecute am avut un client căruia îi țin un server plângându-se de faptul că un site de prezentare pe care plătiseră o grămadă de bani, nu se mai încărca. Partea mea de vină a fost faptul că am schimbat versiunea de PHP la 5.6. Șiiiii… a crăpat! Pe lângă faptul că siteul folosea foarte mult hard paths, am găsit ceva metode care nu credeam că mai sunt folosite de cel puțin 6-7 ani. Și vă reamintesc că nu mă consider vreo excelență pe domeniul acesta. Doar că vorbim de un produs considerat ca fiind premium, având un design super cool, de altfel, dar partea din spate/structurală având niște probleme destul de evidente.
Alte probleme întâlnite la updateul versiunii de PHP:
-poze care nu sunt afișate corect, mai ales la formule sau metode de afișare complexe a acestora (who does that?);
-pluginuri de WordPress (sau alt CMS) care clachează;
-module de curier/de plată online care clachează;
-sisteme de cache care vor distorsiona chestii declarate prin CSS;
Inclusiv PHP 5.6 are suportul încheiat pe cea mai bună parte a aspectelor de prin Ianuarie 2017, iar updateurile de securitate vor deveni un capitol închis la sfârșitul lui 2018.
Sursa foto: https://wpengine.com/resources/upgrading-to-php-7/
Viteza, viteza, viteza… Chiar așa diferențe să fie?
Da! Chiar da! În primul rând, am văzut asta când schimbam versiunea de PHP, apoi upgradam anumite scripturi. Am remarcat asta atât la WordPress, cât și la Magento sau Prestashop. Nu sunt cel mai în măsură pentru a vă da exemple super complicate. ÎNSĂ, am găsit aici niște benchmarkuri concludente.
Dar cum updatez versiunea de PHP?
Având în vedere că 95% din soluțiile de hosting de la noi oferă cPanel, updateul este chiar simplu. Există o opțiune de „Select PHP version” și de acolo se face magia. Ba mai mult, veți avea și câteva bife pentru diverse module de PHP și alte librării.
În cazul în care nu aveți această opțiune, deși mă îndoiesc, puteți trimite un mail la firma de hosting.