Cum scapi de problema cu „prea multe innodes”? Faci un cronjob din Cpanel!

Ai un pachet de hosting din ăla shared și în ciuda faptului că ai 3Gb spațiu dedicat, te trezești că în momentul în care vrei să editezi ceva prin Filezilla sau că vrei sa uploadezi o poză, dai de o eroare cum că nu mai e spațiu pe disc. Mărturisesc că „m-am pățit” și a trebuit să mă documentez. Documentatul a însemnat că am intrat in Cpanel și am văzut cu roșu o rubrică nouă pentru mine.

innodes cpanel

Practic, ce sunt aceste innodes? Răspunsul este simplu și m-a amuzat și pe mine, dându-mi seama că a trecut viața pe lângă mine degeaba: numărul de fișiere de pe disc.

De ce poate ajunge numărul de innoduri așa mare?

În 83.4% din cazuri din cauza cacheului. Mai ales la magazine online sau chiar la siteuri de prezentare în WordPress, de exemplu, sistemul de cache poate genera mii de fișiere. Mă rog, screenshotul de mai sus este de la un hosting shared cu 5 siteuri făcute în WP. Și cred că am mai avut multe fișiere la ceva magazin online cu componente audio pentru mașini. Dar vorbim de peste 3500 de produse urcate pe site, muuuuuulte filtre și multe poze pe fiecare produs.

Ce putem face? Un cronjob care să facă curățenie periodic.

În cazul utilizatorilor de cPanel este chiar simplu. La fel și pentru cei care folosesc ispconfig, cwg sau alte platforme de administrare. Practic, rulezi o comandă de ștergere a unor foldere o dată la ceva timp. Este chiar o rubrică în dashboard care se numește Cron Jobs.

De aici începe magia! Adică selectezi perioada de timp la care să se șteargă fișierele/folderele dorite și se adaugă o comandă de rm:

rm -rf /home/user_name/public_html/cache/

Am adăugat un și un screenshot. Dar este foarte, foarte, foooarte important să declarați destinația bună. Altfel, nu are cum să meargă. Și nici nu veți afla până în momentul în care iar vor fi 50 de mii de innoduri. Așa că cel mai bine este să testați.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.