Cum faci mai frumoase URLurile cu parametri? (beautify URL)

Cum faci mai frumoase URLurile cu parametri? (beautify URL)

Mă refer aici la tot felul de platforme care folosesc parametri în URL, de la shopuri online la platforme de ticketing sau cine știe ce alte chestii.

Un exemplu concret: numedomeniu.ro/functionalitate/?param1=parametru1&param2=parametru2

De obicei, acei parametri indică o caracteristică a unui element, o destinație, userii dintr-o comunitate online și atributele lor etc.

De ce ar trebui să avem URLuri frumix?

Avem în primă instanță motivul estetic. Dă mult mai bine în fața utilizatorilor un URL curat și simplu. De altfel, este memorabilă o astfel de adresă, față de ceva șir de caractere anapoda.

Al doilea motiv ar fi cel de SEO. Este bine știut faptul că motoarele de căutare preferă linkurile curate și clare. De altfel, cum scriam și în articolele anterioare dedicate optimizării pentru o prezență mai bună în rezultatele căutărilor, structura linkurilor este un factor foarte important. Eu am simțit-o pe pielea mea cu un shop online care avea parametri în linkurile anumitor pagini. După o analizză folosind instrumente de specialitate, am realizat că aveam o pagină de  sitemap, care genera parametri în URL și filtrele de produse de pe paginile de categorii. Dar acolo am reușit să codez ceva și nu a trebuit să folosesc metoda din acest articol.

Bun! Cum procedăm pentu a avea linkuri fără parametri?

Metoda pe care o voi prezenta folosește fișierul .htaccess, care e prezent cam pe orice server cu Apache. Cel mai probabil îl veți găsi în public_html.

Prima și prima chestie pe care trebuie sa o scrieți este:

RewriteEngine On

Așa putem rescrie linkurile. Apoi ajungem la treaba serioasă și anume:

RewriteRule ^([^/]+)/([^/]+)/?$ /functionalitate/?param1=$1&param2=$2 [L]

Apoi salvați fișierul și vedeți dacă merge 🙂 În principiu, nu prea are ce să dea greș. Iar dacă dă, îmi puteți lăsa un comentariu.

Pentru cei care folosesc WordPress, e puțin mai complicată treaba. Am văzut o grămadă de oameni care s-au chinuit cu chestia asta. Așa că sugerez acest link pentru documentație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.