Care-i treaba cu inteligența artificială?

inteligenta artificiala si ai

De fapt, sunt două noțiuni: inteligența artificială (AI – artificial intelligence) și machine learning (momentan nu voi îndrăzni să traduc asta – ML). La AI ne raportăm atunci când un sistem sau o „mașinărie” realizează taskuri, pe care în mod normal le-ar avea de făcut anumiți oameni. ML-ul se referă la capacitatea celor două elemente menționate mai sus să învețe singure procedee și mecanisme prin care să devină mai performante în realizarea acelor taskuri.

Despre inteligență artificială putem vorbi chiar de la grecii antici, când Hefaistos crează tot felul de obiecte care se mișcă singure, până la Pandora. Mă rog, ea a fost făcută din apă și pământ și apă, iar numele ei înseamnă în greacă „cu toate darurile”. Un fel de „cu de toate” în limbajul shaormiștilor. V-a plăcut cum am dat-o cu mitologia greacă, ah?

Conceptul de AI este întâlnit din ce în ce mai mult în viața de zi cu zi, devenind mai degrabă o utilitate în multe situații.  Fie că vorbim de el atunci când de abia reușesc să trec de ceva boss din Dark Souls sau că mi se activează aiurea telefonul prin buzunar și urlă că nu există local cu mâncare chinezească la mine în Sălăjan, avem un nou prieten, iar pentru alte persoane un nou/o nouă iubită.

Până la roboți și nave spațiale, iată câteva chestii mai simple:

Google – mi-este cea mai la îndemână chestie pentru a face o introducere către ceva practic. Vorbim despre un algoritm care citește, analizează și operează în timp real milioane de rezultate. Gândiți-vă că vorbim de rezultate care se schimbă și la câteva ore în funcție de factorii dinamici, pe care îi consideră botul că pozitivi sau negativi. Este absolut fantastic și faptul că acest motor de căutare învață încontinuu. Face analiză de text, identifică conținut duplicat, face o analiză etapizată a linkurilor către site și te poziționează în funcție de rezultatul final al acestor proceduri.

Alexa de la Amazon – este o formă de AI recentă, instalată pe Amazon Echo, un device electronic dotat cu boxe, receptor și… alte chestii. Am menționat boxe și receptori, pentru a scoate în evidență faptul că Alexa primește comenzi vocale, cum ar fi redarea unei melodii, citirea unor documente, iar în unele zone chiar poți comanda un taxi sau pizza prin noua colegă de locuință. De asemenea, prin funcționalitățile avansate, se poate controla și temperatura casei sau gradul de luminozitate din interior.

Dar cel mai important aspect al folosirii acestui nou concept, este posibilitatea de a face cumpărături de pe Amazon, mai ușor atât pentru utilizator, dar cât și pentru cei care livreaza comanda. Ba, mai mult, am citit ceva material cum că atunci când vei da o comandă pe Amazon, iar tu nu ești acasă, Alexa va deschide ușa celui care vine să-ți aducă coletul la momentul rspectiv.

Fun fact: Pentru mai multe detalii despre Alexa, dar și cum a dat o petrecere în miez de noapte, fără ca proprietarul să fie acasă.

Spamnesty – un algoritm care se manifestă prin conversații prin intermediul poștei electronice (exprimare de comentator sportiv celebru prin anii ’80). Să zicem că ai făcut ceva gogomănii și acum domeniul tău este filtrat ca fiind spam. Poți trece de acest impediment, folosind acest serviciu. Practic, tu vei purta o conversație cu „cineva” în limba engleză, pentru a dovedi că tu nu faci spam. Și vorbești cu un … bot. Care te va întreba de viață, de Roberta de la birou, de problemele cu vezica urinară. Și îți va da niște răspunsuri absolut fenomenale. Unele dintre conversații chiar sunt postate public pe siteul aferent, și urmărindu-le de câteva săptămâni, mi-am dat seama că botul învață încontinuu, își îmbunătățeste limbajul și ajunge să facă predicții bune încotro se va duce discuția.

AI-ul de la Booking.com – care folosește cookieurile din browser și îți poate oferi o planșă cu unități de cazare foarte variate pentru următoarea ta călătorie… pe care tu poate nici nu ai planificat-o :)))))) Acest lucru se manifestă și prin multe platforme de publicitate online, care îți vor afișa camere de hotel din anumite destinații pe care le-ai căutat pe Google sau pe Facebook. De asemenea, pot să mai dau un exemplu newsletterul pe care îl primesc zilnic de la Booking cu diverse destinații, foarte atent selectate și aranjate, care ar putea să mă tenteze. Și da, am fost slab și m-am lăsat tentat de câteva ori…

Atașez la acest punct și un interviu despre AI cu Gillian Trans, CEO Booking, acordat celor de la Euronews.

Let’s Enhance – Este chestia mea preferată din ultima perioadă. Și asta pentru că este un instrument care face din poze pixelate niște super opere de artă. Mă rog… cât mai aproape de original. Și asta cu câteva clickuri. Recomand cu tot dragul.

Am ajuns la roboți și nave spațiale!

Sincer, voiam doar să pun clipul cu Sophia și să închei articolul.

Da l-am găsit și pe Motobot, produs de cei de la Yamaha, care poate conduce o motocicletă cu viteza de 200 km/h. Părerile însumate zic ceva de genul: „Este ceva șmecher, dar mai e loc de îmbunătățire!”. Pentru că, da, am făcut o culegere cu toate părerile și sunt sigur că asta este sinteza lor!

Și pun acest clip cu Sophia, pentru că mi-e len să scriu mai mult. E un robot, vorbește anumite chestii și o grămadă de oameni sunt speriați de primul robot care a primit cetățenia Arabiei Saudite. Dă niște răspunsuri cu ușor iz filosofic la unele chestii, iar la altele zici că e Siri într-o zi în care netul merge foarte greu. Dar vă las pe voi să judecați.

Concluzie: Mă sperie treaba asta cu AI-ul? Nope! Din contră, sunt de părere că dacă vom ajunge să ne apropiem vreodată să trăim într-o formă utopică la care aspirăm, ceva în care totul e cool, nu trebuie să muncim pentru ceva patron enervant și avem mai mult timp pentru noi, trebuie să existe un procent foarte mare de automatizare. Se va ajunge la asta? Probabil, dar în același timp cred că voi fi prea bătrân să mă bucur de roadele unei forme feminine de AI care să îmi cânte imnul Rapidului ca deșteptare, să îmi facă falafel și să îmi zică ce încălțăminte să port Miercuri.

Se vor întoarce roboții împotriva noastră? Sper! Altfel, am dat degeaba sute de euro pe jocuri de PC și consolă, pentru a mă antrena pentru situații „neprevăzute”.

BONUS: Documentar BBC – Hyper Evolution – Rise Of The Robots (e si partea a 2-a la el).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.