Black SEO – cum îți poate face cineva rău și cum poți scăpa

cum detectezi black seo si scapi de linkuri spam

A picat siteul tău în cap și nu ai nici cea mai mică idee de ce? Toate toolurile SEO îți zic că ai peste 85% toate normele de bună optimizare în regulă, ba chiar ai backlinkuri bune și esti înscris în directoare premium. Apoi ai content mai bun decât biblioteca din Alexandria, iar viteza siteului este de sub 0.4 secunde la încărcare. Nu îți face griji! O vacă cu pedale tocmai ce ți-a făcut black SEO!

Descriere scurtă: Mulți știu că black SEO reprezintă acele procedee prin care trișezi și urci lejer multe poziții în clasamentul afișărilor pe Google. Vorbim aici de cuvinte cheie scrise cu aceeași  culoare de font ca și backgroundul divului în care sunt redactate, de comentarii spammy (bloguri și forumuri), content duplicat și fără sens de multe ori, cloaking (procedeul prin care userilor le afișezi ceva, iar crawlerelor altceva). Dar cea mai stupidă și de joasă speță chestie este cea prin care încerci să-ți depășești competiția, atribuindu-i niște linkuri cu spam score mare.

Practic, în momentul în care îți scoți o statistică a siteurilor care linkuiesc către tine, te vei trezi cu ceva linkuri de prin China, Rusia, India, SUA și chiar România cu caracter dubios. Și de care poți fi foarte sigur că nu le-ai pus niciodată.

Cum îți dai seama dacă cineva îți face farmece și black SEO?

Zilele trecute am constatat că de ceva timp, un site de care mă ocup a picat de pe trei poziții de loc 1 și de pe una de loc 2 pe anumiți termeni de căutare și nu înțelegeam de ce. Am folosit toolurile celor de la ahrefs și moz și am realizat că eram pe ceva siteuri din China, Polonia și Rusia, unde atât eu, cât și clienții mei nici nu accesasem acele destinații.

Ce mi s-a părut cel mai interesant a fost faptul că siteul unora dintre competitorii mei urcase vertiginos, fără a avea vreo estetică interesantă sau vreo viteză de încărcare să rupă gura târgului. De altfel, la testele de calitate a paginii eu obțineam un procentaj de 95%, iar el de 50%. Nici măcar regulile de redactare ale unui meta description nu le respecta.

Am încercat cu aceleași instrumente de la ahrefs și moz să văd ce linkuri meșterește al meu amic, dar avea doar două domenii care linkuiau spre el. Siiiiiigur! Omul blocase accesul boților către backlinkuri (ma jos explic cum se face asta). Evident, că dacă stai sa cauți mai multe instrumente și dacă ai un prieten foarte bun pe optimizare (mulțumesc, Sorin!), găsești tooluri mai șmechere. Prin urmare am văzut că omul făcea un spam cât Casa Poporului de mare. Avea pe 20 de mii de linkuri pe tot felul de bloguri, forumuri și alte siteuri de dating online (joke!).

Practic a folosit același soft să îmi facă mie rău, dar să se și ridice pe sine printr-un munte de spam.

Cum scap de afurisenii, blesteme și rănitul sentimentelor?

N-am nici cea mai mica idee… Dar știu cum poți scăpa de aceste procedee prin care ești penalizat de motoarele de căutare!

Procedeul se numește disavow links. Practic, îi zici lui Google ce să nu indexeze către tine. Mai multe detalii despre acest proces găsiți aici, chiar pe Webmaster Tools.  Nu e mare chestie de făcut. Uploadezi ceva fișier cu acele linkuri și câteva indicații pentru crawlere. Durează cam o lună până ce modificările își fac efectul.

Bonus: Codul de pus în .htaccess pentru a-ți ascunde backlinkurile! Cu plăcere!

 

BrowserMatchNoCase rogerbot bad_bot
BrowserMatchNoCase exabot bad_bot
BrowserMatchNoCase MJ12bot bad_bot
BrowserMatchNoCase dotbot bad_bot
BrowserMatchNoCase gigabot bad_bot
BrowserMatchNoCase AhrefsBot bad_bot
Order Deny,Allow
Deny from env=bad_bot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.